The Flying Aspidistra
tisdag, december 28, 2004
  Make Poverty History Den har väl knappast undgått någon, Bonos kampanj mot fattigdomen. Med ett hundratal kyrkor, välgörenhetsorganisationer och fackföreningar i ryggen har man utropat 2005 till året då historiska steg mot det slutgiltiga elimineranet av fattigsomen ska tas. Kampanjens agenda har tre huvudsakliga ingredienser: rättvis handel, skuldavskrivning och utökat bistånd.

Även den normalt skeptiska Economist håller med om att 2005 blir ett avgörande år i fattigdomsbekämpningen och nu går finansminister Gordon Brown ut och klargör att den brittiska regeringen har som mål att vara ett föredöme beträffande skuldavskrivning och utvecklingsbistånd. Ganska urvattnat, alltså. Och inte ett ord om rättvis handel, trots att internationell handel har gjort oerhört mycket mer för att bekämpa fattigdom i världen än biståndsinsatser och skuldavskrivningar. Men tur är kanske det. För som vanligt när det talas om "rättvis handel" menar Bono och hans polare minskad handel. Således vill man enligt hemsidan låta Mugabe och hans kolleger välja det utvecklingskoncept som passar det egna landets förutsättningar bäst, och det är tydligen inte alltid att ha en öppen ekonomi.

Fast vad ska man vänta sig från en organisation vars kampanjmetoder hör hemma på 70-talet? Som tror att Blair, Putin och Berlusconi är de avgörande makthavarna att ge sig på om man vill slå ett slag mot fattigdomen? Som anser att det bästa utövandet av konsumentmakt är att köpa ett löjligt vitt armband istället för att systematiskt gynna producenter i tredje världen?
 
|

<< Home
Cool Britannia på svenska.

Min bilder
Namn:

I am a research fellow at the University of Oxford. However, most of my appearances in the blogosphere - particularluy the less thought-out ones - are not in that capacity.

Previous Posts
  • Premiär
  • British Links
    German Links
    Archives
    december 2004 / januari 2005 / februari 2005 / september 2005 / januari 2006 / februari 2006 / april 2006 /


    Powered by Blogger