The Flying Aspidistra
fredag, januari 14, 2005
  The White Man's Burden. Att unge prins Harry bar nazistuniform på Richard Meades maskerad förra veckan har väckt stor uppståndelse både nationellt och internationellt. Killen har nu bett om ursäkt via sin presstalesman men många, inklusive Tory-ledaren Michael Howard och Libdems Charles Kennedy, är inte nöjda. De väntar sig ett offentligt framträdande. Men prinsen tycker det räcker redan.

Själv har jag svårt att bli upprörd. Okej, människor som kommer med riktigt dåliga skämt på det här området brukar i regel ha ganska otrevliga värderingar också (så man kan vara ganska säker på att Metrochefen Hans-Holger Albrechts dåliga vitsar inte bara är rök utan eld). Men allt som skadar kungahuset och monarkin som institution bör uppmuntras. Så jag skulle gärna se att någon framsynt person sydde upp lite nazistuniformer till de svenska kungabarnen. Med sin karakteristiska bildningshunger vet de förmodligen inte mycket mer om Treblinka än vad Robinson-Emma gjorde före sitt berömda TV-framträdande, så de ska nog inte vara så svåra att övertyga.

Nej, snarare blir jag irriterad över hur reaktionerna har sett ut. För det första alla de som försöker bortförklara fadäsen med ungdomligt oförstånd. Prins Harry är 20 år gammal. Om han vore en normal brittisk yngling skulle han vara både röstberättigad och valbar. Möjligen kan man skylla på brist på omdöme och erfarenhet vid 13 års ålder, men när man är 20 och därtill (vice) tronarvinge förväntas man faktiskt ha ett visst omdöme. Eller som Susan Pollack, överlevande från Auschwitz, säger:
He is 20. My gosh, students of 14 know about it. I am absolutely aghast...
Ignorance is no longer acceptable about the Nazis. If [people] don't know what
Nazis have done, they should drop their heads and look down at the ground.

Men vad som är än mer stötande är den ensidiga fokuseringen på prinsens mundering. Vad hade maskeraden för tema? Jo, natives and colonials. Är det ingen som tycker att det är mer upprörande att den brittiska överklassen tycker det är skoj att ha fest baserad på koloniala fördomar? Jo, Makbool Javaid, tidigare juridiskt ansvarig vid Commission for Racial Equality, säger i the Guardian:
They are hoping to be important figures in a nation which is multicultural and
where a large number of people view Britain´s colonial history with distaste.

Vidare, som så omsorgsfullt dokumenterats av Sven Lindqvist, var ju nazismen förvisso unik i sin systematiska grymhet men likväl bara en naturlig fortsättning på kolonialismens rasistiska skräckvälde. Så att uppträda i nazistuniform på en maskerad på kolonialt tema skulle ju, om idén inte fötts i ett förkrympt kungligt intellekt, kunna vara en stark politisk markering; ungefär som när en Hitler-lookalike dök upp på den österrikiska regeringens invigningsfest för några år sedan.

Kolonialism är alltså coolt igen, och inte bara i överklasskretsar. Tidigare i veckan föreslog en känd brittisk historiker att den enda lösningen på Afrikas problem vore att Storbritannien återkommer som kolonial härskare. Detta skrevs i en av kvällstidningarna här, så man får kanske ta det med en nypa salt. Men finansminister Gordon Brown är faktiskt i Tanzania just nu och kommer som en missionär med gåvor och löften om en bättre framtid. Det sista löftet var en miljard pund (14 miljarder kronor) extra i skuldavskrivning. Igår var det HIV-vaccin som gällde; den rika världen skulle fördubbla sina insatser så att ett vaccin skulle finnas redan 2012.

Har det föresvävat Brown att skuldsättning och aidsepidemier är symptom på fattigdom, inte orsaker? Det verkar inte så. I samband med ett besök i en fattig by i centrala Tanzania igår fick han frågan av skoleleven Bryson Nyahungo huruvida Storbritannien är ett rikt land och, om så är fallet, varför. Guardian rapporterar:
Mr Brown cleared his throat and took Bryson through the era of inventions, the
fact that the government made sure everyone had a living wage, that all three-
to four-year-olds had free nursery education, and the importance of child
benefit to mothers.

Så bra, då vet vi det! Kul för afrikanerna att få veta att det bara är att lagstifta om minimilöner och fri barnomsorg så kommer resten liksom av sig självt.

Det är patetiskt att en finansminister som ger sig ut för att rädda världen vet så lite om ekonomisk utveckling och därtill inte så lite arrogant att stå bland lerhyddor och predika om förtjänsterna med fri barnomsorg.
 
|

<< Home
Cool Britannia på svenska.

Min bilder
Namn:

I am a research fellow at the University of Oxford. However, most of my appearances in the blogosphere - particularluy the less thought-out ones - are not in that capacity.

Previous Posts
  • Inte så gröna längre.
  • Comeback kid Schröder.
  • Bloggare sparkad.
  • Valaffischer.
  • Sverige är fantastiskt?
  • Labour ökar.
  • "Other White"
  • Några läsvärda artiklar.
  • We are the world...
  • Det glömda England?
  • British Links
    German Links
    Archives
    december 2004 / januari 2005 / februari 2005 / september 2005 / januari 2006 / februari 2006 / april 2006 /


    Powered by Blogger